3 март - най-великият празник, свободата, мечтата!

Църквата изиграла важна роля за освобождението ни
25

„Това е най-великият празник, това е свободата, това е осъществената мечта. Това е преди всичко осъзнаването на един народ, оставането му на картата на Европа", заяви в празничното студио на "България сутрин" акад. Румен Ралчев, Велик приор на Ордена на тамплиерите у нас.

В деня, в който отбелязваме 142 години от Освобождението на България на османско иго, той подчерта важността на Църквата и открои храбростта на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски да се опълчат и да заявят своето желание за самостоятелност.

"Неслучайно първият българския владика е заточен точно след обявяване на Руско-турската война. Неговата позиция в полза на Русия го е довела до Мала Азия", отбеляза акад. Ралчев.

"Тези малки победи, които се извоюват периодично, създават самочувствие. Слуховете започват да се хиперболизират. Всяка една победа е била основата на борбата на определена група, които са залагали себе си срещу това да кажат гордо "Аз имам българско самосъзнание". Всичко това дава една романтика", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Ралчев призна, че пасивността на Българската православна църква в повечето случаи го отчайва, но същевременно е горд от отделни попадение като твърдата позиция срещу Истанбулската конвенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: 3 мартРалчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ако не се бяхме освободили сега Ердо щеше да ни праща да се борим за свободата на сирийския народ и сред ония 33-*** убити аскери щеше да има доста българси! Поклон пред всички загинали за свободата на България!
21
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Днес България от кой е зависима ?
20
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 4 години
Да живее непобедимата Руска армия ! - Освободителка !
19
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 4 години
Честит празник българи !
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ако знаехме точната дата - например на някое споразумение с Византия или със славянско племе от 681 г. или на деня, в който Ханът е стъпил за първи път на юг от Дунава, тогава наистина това щеше да бъде най-подходящата дата за национален празник.Ако имаш някаква идея, основана на логичен аргумент, за избор на дата, свързана с 681 г., сподели я.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКЪТ !
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполага че и доганя чества 3 март,яде Св. Кюфтаци и пие шербет,гад
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
......той подчерта важността на Църквата и открои храбростта на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски да се опълчат и да заявят своето желание за самостоятелност........Да, храбростта се прояви най-много след 9-ти Септември 44та година когато всеки български духовник (почти без изключения) се намаза с червената *** и стана оперативен работник от държавната сигурност!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата изиграла важна роля за освобождението ни като дедо български поп си дал *** под наем на Падишаха и гръцката епаршия! А след 9-ти Септември 44та година българския попски *** почервеня и стана агентура на СССР и българската държавна сигурност!
13
4
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Слава на Русия,че ни дари Свободата и Честит празник на всички Българи!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Chestit praznik na vsichki chestni trudovi bg granichari i mitnichari, bankeri, finansisti na rbg, te sa dneshnite smeli geroi na rbg!
11
6
 
7
 
! Отговори
щирлиц преди 4 години
след тия "освободждения" на българите им остана само мечтата, но не и свободата!
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено се политизират хората. Да руснаците са ни помогнали, но ние сме станали зависими пък от тях. Проблемът на България са вътрешните политически борби и липсата на национални приоритети. Колкото и да философстваме, нищо не се променя.
9
12
 
9
 
! Отговори
Антиком преди 4 години
На 3 март празнуваме рожденния ден на руския император, разделянето на България, опита на монголо-татарите да стъпят на топло море.Не послушахме Раковски, Левски Стамболов и много други достойни българи.Денят е символ на руско робство, не на свобода.Кой е мислил, че оставя костите си на Шипка за поробването на България!
8
2
 
10
 
! Отговори
Свободата санчо! преди 4 години
Какво значи свободата...? Колко е свободна България да избира без чуждо влияние? Колко са свободни хората в нея - без пари? Свободата Санчо...
7
11
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
Националните ни празници са 6 и 22 септември !!!!
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напразно са загинали толкоз хора за България!Остана само развяването на едни байраци!Сега Ердоган в като пусне азиатските орди и край с агонизиращата Българийка!
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избира ме си месец и дата и го празнуваме
4
18
 
8
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Това е трагична дата! Днес вместо да сме част от една демократична държава като република Турция сме роби на комунизма. Добре че Генерала се бори успешно с комунистите!
3
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Академик, велик приор тамплиер . Братя Българи та този човек е слабограмотен - бивш пазач на Тодор Живков. После направи охранителна фирма - балкан секюрити и паразитираше до окончателното фалиране върху една финансова институция заедно с Иван Миронов.

Спонсорирани публикации